Szerszám blog

Datum Info
15.02.2018 Így növelheti meg a forgácsolás hatékonyságát
Így növelheti meg a forgácsolás hatékonyságát
„Felkutatni és kizárni a termelési láncból, a vevő számára közvetlenül értéket nem termelő folyamatokat” – ez az alapelve a „Toyota Termelési Rendszernek (angolul: TPS). Ennek a rendszernek köszönhetően a japán Tojoda szövőgépgyártó manufaktúra hat évtized leforgása alatt a világ legnagyobb autógyártó konszernévé nőtte ki magát. A korábbi TPS alapelveit követve alakult ki a későbbiekben az ún. lean filozófia, amelyre napjainkban egyre több döntéshozó tekint követendő példaként.
Több
07.02.2018 23027 érv, a munkahelyi balesetek megelőzéséért
23027 érv, a munkahelyi balesetek megelőzéséért
Huszonháromezer-huszonhét – ennyi munkabaleset történt hazánkban, a KSH 2016-os adatai* szerint. Első pillantásra talán nem tűnik túl magasnak ez a szám, hiszen Magyarországon közel négymillió munkavállaló volt aktív a mért időszakban. Pedig nagyon is magas!
Több
30.01.2018 A beszerzésben is életre kelhet a „science fiction”
A beszerzésben is életre kelhet a „science fiction”
[2035.07.12. Budapest] Derűs nyári nap, délután egy óra. A beszerző csapat tagjai egy könnyű ebéd után, a szokásos délutáni feladatoknak látnak éppen neki. „Algoritmusok segítségével végeznek átfogó költséganalízist, melynek célja a jövőbeni megtakarítási potenciálok feltárása, valamint a felhőbe és a vállalati szerverekre feltöltött legjobb beszállítói ajánlatok kiszűrése. Cyber asszisztensük viszont hirtelen egy nem kívánt logisztikai problémát észlel az online ellátási láncban, így rögvest értesíti őket, hogy forgalmi torlódás miatt az egyik alkatrész előreláthatólag csak 67 másodperces késéssel érkezik meg a gyártósorhoz. Aggodalomra azonban semmi okuk sincs, mert egyidejűleg az összeszerelő robot is jelzi: 152 másodpercre elég készlet van még raktáron.”
Több
16.01.2018 Elektronikus beszerzés, lépésről lépésre
Elektronikus beszerzés, lépésről lépésre
„Optimalizált- és automatizált rendelési folyamatok, nyitvatartási időtől független nyomon-követhetőség, valamint azonnal rendelkezésre álló ár- és készlet információk” – így hangzik a három legismertebb argumentum az e-beszerzés használata mellett, amely egyre nagyobb szerephez jut a 21. század modern és hatékonyságorientált készletgazdálkodásában, forradalmasítva ezzel a korábbi beszerzési folyamatokat.
Több
09.01.2018 Hatékony időgazdálkodás e-beszerzéssel
Hatékony időgazdálkodás e-beszerzéssel
„A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta.” – így szól Michael Altshuler amerikai motivációs előadó frappáns mondása, amely a beszerzési feladatokkal kapcsolatban éppúgy megállja a helyét, mint az élet számos egyéb területén.
Több
20.12.2017 A legsúlyosabb hiba, amit szerszámvásárlásnál elkövethet
A legsúlyosabb hiba, amit szerszámvásárlásnál elkövethet
Az elmúlt egy évtizedben óriási szemléletváltás következett be a hazai ipari szektorban tevékenykedő cégek és vállalatok gondolkodásmódjában. A számtalan pozitív változás közül, a cégek fejlődésének talán legfontosabb állomásaként az említhető meg, hogy mára a magyarországi döntéshozók jelentős része is elsajátította, és igyekszik meghonosítani házon belül, az ún. „lean” filozófiát.
Több
06.12.2017 Így forradalmasítja az ipart az e-beszerzés
Így forradalmasítja az ipart az e-beszerzés
„A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak” – vélte Henry Ford amerikai üzletember, aki e gondolatmenetre alapozva, szinte a semmiből teremtette meg a 20. század egyik legsikeresebb és leginnovatívabb vállalatbirodalmát. A The Ford Motor Company hatékonyságának kulcsát az jelentette, hogy az alapító és a vezetők is, folyamatosan nyitottak voltak az innovációkra és a legmodernebb technológiák megismerésére, legyen szó fejlesztési-, termelési-, logisztikai- vagy éppen beszerzési területről.
Több
26.10.2017 A menetkészítés műhelytitkai II. rész
A menetkészítés műhelytitkai II. rész
Előző cikkünkben részletesebben körbejártuk a menetfúrás pontosságát és a szerszámok élettartamát befolyásoló tényezőket. Most a technológiával kapcsolatos további tudnivalók után érintjük a menetmarás és menetformázás témakörét is. Végül pedig két olyan digitális megoldást mutatunk be, amelyek megkönnyítik a megfelelő szerszámok kiválasztását egy adott munkafolyamathoz vagy anyaghoz.
Több
26.09.2017 A menetfúrás műhelytitkai
A menetfúrás műhelytitkai
A menetfúrás meglehetősen összetett és specifikus feladat, de a megfelelő anyag- és bevonatkiválasztással nagy lépést tudunk tenni a helyes megmunkálási folyamat felé.
Több
14.09.2017 Egy BSM edző naplójából - A HAHN+KOLB Focikupa belülről
Egy BSM edző naplójából -  A HAHN+KOLB Focikupa belülről
Miközben a 19. alkalommal megtartott, minden eddiginél nagyszabásúbb 3 napos Gulyásfesztivál főzőversenyét startoltatták el Csányi Sándor alapító főszervező és Szabó István alpolgármester, fővédnök vezetésével.
Több
14.09.2017 Az ipar egyik legnagyobb futball tornája, ahol a jó hangulat és parázs meccsek minden évben garantáltak.
Az ipar egyik legnagyobb futball tornája, ahol a jó hangulat és parázs meccsek minden évben garantáltak.
A hétvégén 2017.09.09-én rendezte meg éves futball tornáját a HAHN+KOLB Hungária Kft. a második kerületi Panoráma Sportközpontban. A tavalyi éveket messze túlszárnyalva idén 28 csapat látogatott el a tornára, abban a reményben, hogy elhódítsák a kupa vándorserlegét és a vele járó dicsőséget.
Több
21.07.2017 Egy őrült futam a HAHN+KOLB támogatásával. Totalbike 24.
Egy őrült futam a HAHN+KOLB támogatásával. Totalbike 24.
2017. július 15-16-án rendezték meg Magyarország legbulisabb motorversenyét a Totalbike24-et. A 2 évvel ezelőtti baráti partiként indult TB24 mára már komoly erőt képvisel a motorsport kedvelőinek naptárában. Felismerve a verseny egyediségét, a HAHN+KOLB Hungária Kft. is egyből a szevezők mellé állt és egy szervizcsomaggal támogatta a versenyre érkező csapatokat.
Több
19.06.2017 Folyamatoptimalizálás e-kereskedelemmel
Folyamatoptimalizálás e-kereskedelemmel
Ha megkérdeznénk egy termelővállalat beszerzőjét, hogy idejének hány százalékát fordítja gyorsan fogyó-kopó rezsianyagok, vagy szakmai megnevezéssel élve C kategóriás termékek megvásárlására, vajon mit válaszolna? És mekkora értéket tehetnek ki ezek a cikkek a teljes gyártási folyamathoz tartozó beszerzésekből? Az alábbiakból választ kaphatunk ezekre, és három olyan megoldást is bemutatunk, amellyel optimalizálni lehet a beszerzési folyamatokat.
Több
23.03.2017 Könnyű mérés standard geometriákon
Könnyű mérés standard geometriákon
Az alkatrészek minél pontosabb legyártása elengedhetetlen a végtermékek sikeres elkészítéséhez. Egy-egy hibás darab jelentős károkat okozhat az értékesítésben és a vállalati folyamatokban. A minőségbiztosítással foglalkozó szakemberek ezért kiemelt fontossággal kezelik a megmunkált darabok ellenőrzését. A legyártott megrendelések minőség-ellenőrzésének egyik legjobb módja a koordinátamérő gépes vizsgálat.
Több
24.02.2017 Egyszerű, pontos és gazdaságos szerszámbemérő
Egyszerű, pontos és gazdaságos szerszámbemérő
A Hahn+Kolbnak sikerült egy olyan, minden igényt kielégítő szerszámbemérő gépet kifejlesztenie, amely kiváló mérési pontosságot biztosít mindamellett, hogy gazdaságos és egyszerű használatot tesz lehetővé a felhasználó számára.
Több