Vezetői interjú a 20 éves jubileum alkalmából

Németh Zoltán: „A HAHN+KOLB név mostanra a hazai iparban jelentéssel és jelentőséggel bír”

Németh Zoltán

A HAHN+KOLB Hungária Kft. kerek huszadik születésnapját ünnepli az idei évben. A cég széles termékpalettával rendelkezik, valamint számos szegmensben játszik fontos szerepet. A gyártó vállalatok körében legfőképpen azért népszerűek, mert egy kézből elérhetnek mindent, ami a biztonságos és kényelmes működésükhöz szükséges. A cég húszéves történetéről, a jelen kihívásairól beszélgettünk Németh Zoltánnal, a HAHN+KOLB Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Kihívásokkal teli indulás után fordulat a válság után

A cég magyarországi alapulását követő első évek a piaci pozíció elfoglalásával zajlottak. A kihívásokkal teli időszakot követően, 2008-ban a válsággal komoly megpróbáltatás elé állt a cég. Ekkor még legfőképpen az autóiparra fókuszáltuk a tevékenységeinket, ami miatt komoly veszteségek érték a vállalatot. A forgalmunk megfeleződött, a létszám jelentősen csökkent.

A 2010-ben egy tanácsadó feltérképezte a magyar leányvállalatot, és a jelentésében azt írta: a piaci potenciál megvan, a termékkínálat kifejezetten jó, a logisztika adott, csupán helyi tartalommal kell feltölteni a sikeres működés érdekében.

2011-ben egy nagy autóipari gyár átadása kapcsán sikerült jelentős volumenű beszállítói részesedésre szert tenni. Ezt követően 2012-ben érkeztünk a céghez. Az előbb említett ügyletből befolyó összegből és az aktuális tartalékból beruházást indítottunk. Új értékesítő munkatársakat vettünk fel, akik szakmailag is kiemelkedő ismeretekkel rendelkeztek. Így kezdtük el megalapozni a HAHN+KOLB jövőjét, és fejlődési pályára állítani a céget.

Minőségben nincs kompromisszum

Bárhol, ahol valamilyen gyártási tevékenység zajlik, ott szükség van valamelyik termékünkre. A mi portfóliónkkal bárhol megálljuk a helyünket, legyen az papírgyár, húsfeldolgozó üzem, autógyártó cég, műanyagfröccsöntő üzem vagy akár kórházi eszközöket gyártó vállalat.

Az egyedi szivacsbetétes megoldásunkkal mondhatni forradalmat írtunk Magyarországon. Korábban is elérhetők voltak különböző szivacsbetétek a versenytársainknál, csakhogy azok a saját szériatermékeikhez illeszkedtek. A mi koncepciónk ezzel szemben az, hogy kiviszünk egy szkennert az ügyfélhez, amellyel megcsináljuk a felvételt, majd egy-két hét leforgása alatt elkészül a testre szabott szivacsbetét. Az egyetlen probléma ezzel a szolgáltatással, hogy „túl jó” minőségben készülnek. A 2013-2014-ben kiszállított darabok a mai napig maximálisan ellátják a funkciójukat. Viszont a hosszútávú együttműködésnek ez az alapja. A minőségben nem ismerünk kompromisszumokat.

Fontos a digitális háttér

A magyar piacon egyedülálló módon teljesítünk a digitális katalógus terén is. 2013-ban döntött úgy a német vezetőség, hogy az akkor 60-65 ezer cikket tartalmazó termékkatalógusunkat digitalizáljuk. Ennek eredményeként az adatbázisból tud dolgozni a marketingosztályunk, az SAP rendszer, illetve a katalógusunk is elérhető, és ebben minden megtalálható egy helyen. A digitalizáció a mi szemszögünkből nézve teljes mértékben jól alakul, és megfelelő ütemben fejlesztjük mi is a platformunkat.

Németh Zoltán

A teljesítmény kimaxolva még a pandémiában is

A pandémiás időszakban aratott sikerünk legfőképpen a tudatos munkának köszönhető. Amit megfigyeltünk, hogy a maszk és a fertőtlenítőszerek használata rendkívül elterjedt lett, beépült a cégek mindennapjaiba. A munkavédelmi részlegünk éppen ezért kezdett európai forrásokat keresni – hiszen például Kínából nem jött semmi. Az elsődleges célunk az volt, hogy azoknál a törzspartnereinknél, akiknél konszignációnk van eszközkiadó automaták tekintetében, ők képezik a prioritást – itt overáloktól kezdve a kesztyűkön keresztül egészen a maszkokig töltöttük fel a palettánkat. A pandémia által leginkább sújtott hónapban 115 százalékra hoztuk a tervet.

A következő húsz évben is a profizmus a cél

Egyrészt az egyenletes technológiai fejlődést látom a következő periódusban. Másrészt pedig abban rejlik óriási lehetőség, hogy számos területen gyártó céget szolgálunk ki – gyakorlatilag minden területen jelen vagyunk –, és bevonjuk azokat a profi partnereket, akik az adott ágazatban a legjobbak. A vízióm, hogy a következő húsz évben továbbra is stabil csapattal dolgozunk együtt a HAHN+KOLB-nál, valamint minden együttműködő partnerünkkel gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk. Ezt az elképzelést foglalja össze a szlogenünk: Let’s work together!

Némethi Botond NEW Technology